top of page

6o Φεστιβάλ Πιάνου Δήμου Ηρακλείου
2-5 Δεκεμβρίου 2022

Βιογραφικά Καλλιτεχνών

OPERA: Text
OPERA: About

MÁRIA TEMESI

 

Τραγουδίστρια της όπερας, πρέσβειρα της όπερας και κύρια δασκάλα της Ουγγρικής Κρατικής Όπερας, καθηγήτρια πανεπιστημίου και επικεφαλής του Τμήματος Φωνής στη Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου Szeged. Ιδρυτής και διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Τραγουδιού «József Simándy».

Αποφοίτησε ως καθηγήτρια τραγουδιού και πιάνου στο Szeged. Το 1981 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο με διάκριση από το Πανεπιστήμιο Μουσικής «Franz Liszt» στη Βουδαπέστη ως τραγουδίστρια όπερας.

Έκανε ντεμπούτο ως Έλσα στο Lohengrin από του Wagner στην Ουγγρική Κρατική Όπερα το 1981. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε επίσης η διεθνής της καριέρα στη Δρέσδη, το Βερολίνο, το Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη και τη Νίκαια, και εμφανίστηκε σε κορυφαίες σκηνές όπερας και συναυλιών σε όλο τον κόσμο (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Αγγλία, Ιρλανδία , Σκωτία, Αυστρία, Ελβετία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Τουρκία, ΗΠΑ, Αίγυπτος, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Κίνα). Νικήτρια δύο μεγάλων διαγωνισμών τραγουδιού: Του διαγωνισμού “SBRAC” στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1981 και του Διαγωνισμού Τραγουδιού Pavarotti στη Φιλαδέλφεια το 1985. Μέσα από την επιτυχημένη καριέρα της στην όπερα, τραγούδησε πάνω από 50 βασικούς ρόλους όπερας στην Ουγγρική Κρατική Όπερα και σε όλο τον κόσμο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές όπερας, διευθυντές και σκηνοθέτες όπως τους Peter Schreier, Theo Adam, Fiorenza Cossotto, László Polgár, György Melis, Luciano Pavarotti, Giacomo Aragall, Samuel Ramey, Dmitri Hvorostovsky; Giuseppe Patané, Lovro von Matacic, Sir John Pritchard, Rico Saccani, Ferencsik János, Doráti Antal, Jurij, Szimonow, Lamberto Gardelli, Piergiorgio Morandi, Wolfgang Gönnenwein, Medveczky Ádám, János Kovács, Zoltán Kocsis, Gergely Kesselyák, Balázs Kocsár, Kobayashi Ken Ichiro, Ondrej Lénard, Oliver Dohnanyi, Iván Fischer, Ádám Fischer, Christine Mielitz, Katherina Wagner.

Οι ηχογραφήσεις της όπερας, του ορατόριου και συναυλιών της με διακεκριμένους μαέστρους, καλλιτέχνες και ορχήστρες συχνά μεταδίδονταν από το Bartók Radio το ουγγρικό κανάλι κλασικής μουσικής. Το σόλο άλμπουμ της Wagner Heroines κυκλοφόρησε από την HUNGAROTON το 2004.

Από το 1997 ως καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Φωνής στο Πανεπιστήμιο του Szeged “Béla Bartók”, έχει εκπαιδεύσει πολλούς νέους καλλιτέχνες και τους βοήθησε να επιτύχουν υψηλό επίπεδο στην καριέρα τους ως τραγουδιστές της όπερας ή ως καθηγητές.

Από το 2013 ως κύρια δασκάλα της Ουγγρικής Κρατικής Όπερας βοηθά στην τεχνική και την ερμηνευτική ανάπτυξη των σολίστ και των τραγουδιστών της χορωδίας. Από το 2014, η Ουγγρική Κρατική Όπερα βασίζεται στις επαγγελματικές της γνώσεις και ως πρέσβειρα της όπερας. Οι επιστημονικές και ενημερωτικές της διαλέξεις για την όπερα είναι πολύ δημοφιλείς στην Ουγγαρία και συχνά προβάλλονται από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παραδίδει συχνά masterclasses στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Κίνα και είναι κριτής σε διαγωνισμούς τραγουδιού στην Ουγγαρία και στο εξωτερικό. Χάρη στην αφοσιωμένη διδακτική της δραστηριότητα οι μαθητές της εμφανίζονται τακτικά σε εθνικές και διεθνείς σκηνές όπερας.

Το 1998, η καθηγήτρια Temesi ίδρυσε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού «József Simándy» και εργάζεται ως καλλιτεχνική διευθύντρια του διαγωνισμού.

Έχε βραβευθεί πολλές φορές για την καλλιτεχνική της διαδρομή. Το 2016 της απονεμήθηκε ο Σταυρός των Ιπποτών από τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας. Άλλα βραβεία πού έλαβε είναι τα: “György Melis” (2013), “Franz Liszt” (2000) “Artisjus” (2003), “Juventus” (1996), “Mihály Székely” (1995), “Bartók-Pásztory” (1992). Επίσης έχει λάβει πληθώρα βραβείων για την παιδαγωγική της δουλειά.

 

 

MAYA PURDUE

 

Γεννημένη στο Τόκιο, η πιανίστα Maya Purdue εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις το κοινό σε όλη την Ευρώπη και την Ασία κι έχει καθιερωθεί ως εξαιρετικό νέο ταλέντο στην επόμενη γενιά πιανιστών. Μετά την εκτέλεση σόλο ρεσιτάλ σε πολλούς διάσημους χώρους σε όλη την Ιαπωνία, όπως τα Suny Hall, Tiara Koto Hall, Tokyo Bunka Kaikan, Ishibashi Memorial Hall και Suginami Koukaido Hall, η Maya εγκαταστάθηκε στην Αυστρία, όπου εξελίσσει την ερμηνεία της στο αναγνωρισμένο Mozarteum University Salzburg με την καθηγήτρια Cordelia Höfer-Teutsch.

Στην Αυστρία, η Μaya έχει παίξει στο «Wiener Musikverein», γνωστό ως μια από τις πιο σημαντικές συναυλιακές αίθουσες στην Ευρώπη και έδρα της θρυλικής Φιλαρμονικής Wiener. Επίσης, μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί στο Mozarthaus Vienna και στο Wiener Saal. Το 2022 η Μaya κέρδισε τον διαγωνισμό στο Mozarteum University, ενώ έχει λάβει μέρος και στον διαγωνισμό Bechstein Bruckner στο Linz, στο οποίο διαγωνίζεται ένας μόνο εκπρόσωπος κάθε μουσικού πανεπιστημίου στην Αυστρία. Τον Ιούλιο του 2022, η Μaya κέρδισε το βραβείο Carl Filtsch στον διεθνή διαγωνισμό Carl Filtsch στο Sibiu και ακολούθησε η συμμετοχή της στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου Schimmel στο Braunschweig ως μία από τους 24 συμμετέχοντες. Τον Σεπτέμβριο του 2022 προσκλήθηκε στην Ακαδημία Wilhelm Kempff για να συμμετάσχει στο Neapolitan Piano School Masterclass με τον William Young και να πραγματοποιήσει μια συναυλία στην αίθουσα «Σοπέν» της Νάπολι.

Από πολύ νεαρή ηλικία, η Μaya συμμετέχει σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Οι διακρίσεις της περιλαμβάνουν το 1ο Βραβείο στο "Tiaa's Rising Star Concert" με την ερμηνεία της στη συναυλία Gala και το 2ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Πιάνου Higashi-Kantou (Ανώτερη Κατηγορία).

Η Μaya ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές πολύ μικρή, ξεκινώντας με την ευρυθμική μέθοδο Dalcroze και στην ηλικία των τριών ετών ξεκίνησε να παίζει πιάνο υπό την καθοδήγηση της μητέρας της, η οποία ήταν δασκάλα πιάνου. Συνέχισε τις σπουδές της με τον Masahito Shimizu, ενώ το 2016 ξεκίνησε τις σπουδές για το πτυχίο της στη Μουσική Παράσταση στο Ueno Gakuen University of Music στο Τόκιο, σπουδάζοντας κοντά σε πολλούς δασκάλους παγκόσμιας κλάσης, συμπεριλαμβανομένων των Yukio Yokoyama και Katsumi Ueda. Τον Οκτώβριο του 2018 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς, όπου σπούδασε υπό τον καθηγητή Peter Josza.

Η Μaya δίνει τακτικά συναυλίες στο Σάλτσμπουργκ, το Γκρατς, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βαλένθια, το Βίγκο, την Κρήτη και άλλες πόλεις στην Ευρώπη. Το 2020 επιλέχθηκε ως συνοδός για ένα έργο όπερας που πραγματοποιήθηκε στο Wiener Musikverein, ενώ ακολούθησαν πολλές άλλες πολύ επιτυχημένες συναυλίες στη Βιέννη. Από τον Μάρτιο του 2021, ως μέλος του Live Music Now Saltzburg, έχει γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση στο Σάλτσμπουργκ ως νεαρή καλλιτέχνιδα.

Το 2021 η Μaya περιόδευσε στην Ιαπωνία, μεταξύ άλλων στις περιφέρειες Shiga, Nagoya και Osaka, με την υποστήριξη της Yumephoto, μιας εταιρείας με έδρα την Οsaka, σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κλασικές συναυλίες. Άτομο με πολλά ταλέντα, η Μaya είναι επίσης οικοδέσποινα μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, που κάθε εβδομάδα μεταδίδει νέα επεισόδια του «Mουσικού Ταξιδιού» της.

 

ZITA SZILÁGYI

 

Η Zita Szilágyi είναι σοπράνο από την Ουγγαρία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές όπερας στο Πανεπιστήμιο του Szeged, στο Ανοιχτό Θέατρο του Szeged και στο Εθνικό Θέατρο του Szeged, όπου αποτελεί σταθερό μέλος της χορωδίας από τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει λάβει μέρος σε παραγωγές όπερας, όπως οι Cavalleria Rusticana του Mascagni, I Pagliacci του Leoncavallo, Aida του Verdi, Der Freischütz του Weber, ενώ αυτή τη στιγμή προετοιμάζει το Die Fledermaus του Johann Strauss. Οι οπερατικοί της ρόλοι σε παραγωγές του πανεπιστημίου περιλαμβάνουν την Πρώτη Κυρία στο Die Zauberflöte, την Κοντέσα στο Le nozze di Figaro του Mozart και τη Μητέρα στο Amahl and the Night Visitors του Menotti. Το καλοκαίρι του 2021 είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τρεις σόλο συναυλίες σε διαφορετικές πόλεις γύρω από τη λίμνη Balaton, με τη συνοδεία του Miklós Teleki, βραβευμένου μουσικού του εκκλησιαστικού οργάνου.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων, έλαβε μέρος σε masterclasses με τους Sylvia Sass, Éva Marton, Miklós Szinetár και Pasquale Tizzani και τον Ιούνιο του 2022 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Lazar Jovanović στο Βελιγράδι.

Παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στην όπερα στο Πανεπιστήμιο Béla Bartók στο Szeged της Ουγγαρίας, με καθηγήτρια τη Δρ. Mária Temesi.

 

KATA BOLEMAN

 

Η Kata Boleman αποφοίτησε ως πιανίστρια και δασκάλα πιάνου από το Πανεπιστήμιο Béla Bartók του Szeged το 2018. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της αλλά και έπειτα, παρακολούθησε διάφορα masterclasses, όπως το masterclass της Lívia Rév στο Παρίσι και την “Deutsche Liedakademie” στο Trossingen.

Ασχολείται με τη συνοδεία και τη διδασκαλία από το 2015, ενώ έχει δουλέψει επίσης ως συνοδός μπαλέτου για το Εθνικό Μπαλέτο της Ουγγαρίας. Από το 2019 συνεργάζεται με τρία διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Szeged: ως δασκάλα πιάνου και συνοδός στο Δημοτικό Καλλιτεχνικό Σχολείο Hammido, ως συνοδός στο Τμήμα Φωνητικής του Επαγγελματικού Μουσικού Σχολείου Vántus István και στο Πανεπιστήμιο Béla Bartók του Szeged. Η δουλειά της περιλαμβάνει συνοδεία για εξετάσεις, συναυλίες, διπλώματα, ενώ παίζει επίσης σε διαγωνισμούς και masterclasses.

 

 

ΜΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΑΚΗΣ

 

Ο Μάνος Χριστοφακάκης είναι ένας ανερχόμενος μπάσος από την Ελλάδα. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1989. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ όπερας, σε θέατρα και αίθουσες συναυλιών στην Ευρώπη και έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Αποφοίτησε από το Ωδείο Ακρόπολις στην Αθήνα, με Άριστα Παμψηφεί και 1ο Βραβείο στο Δίπλωμά του, στην τάξη του τενόρου Ζάχου Τερζάκη και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στο Σολιστικό Τραγούδι από την Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Στροσμάγιερ της Κροατίας.

Έχει παρακολουθήσει πολλά masterclasses και σεμινάρια με διακεκριμένους τραγουδιστές και καθηγητές όπως οι Mária Temesi, Vladimir Chernov, ο Δημήτρης Καβράκος, Victoria Loukianetz, Noe Colin, Berislav Jerkovic, Jesus Leon, Τάσης Χριστογιαννόπουλος και έχει παρακολουθήσει ακαδημίες όπερας (Vienna Opera Academy & Camerata Bardi Academy στη Νέα Υόρκη, και οι δύο με υποτροφία).

Μεταξύ των πρόσφατων οπερατικών ρόλων που ερμήνευσε είναι ο Φίγκαρο από τους “Γάμους του Φίγκαρο” του Μότσαρτ στο κηποθέατρο Χατζιδάκις στο Ηράκλειο και την Καζάρμα στη Σητεία στο πλαίσιο του 2ου “Φεστιβάλ Κρήτης” της Περιφέρειας Κρήτης (Αύγουστος 2022) τον οποίο ερμήνευσε επίσης στο θέατρο KMD Ντουμπρόβνικ (Ιούνιος 2022), ο Ντον Τζιοβάνι από την ομώνυνη όπερα του Μότσαρτ στο θέατρο Απόλλων στη Σύρο σε παραγωγή από το Θέατρο Grattacielo από τη Νέα Υόρκη (Απρίλιος 2022), ο Σιμόνε από το “Τζάννι Σκίκι” του Πουτσίνι στο συναυλικό χώρο Kolarac στο Βελιγράδι (Ιανουάριος 2022), η Φωνή του Ποσειδώνα από τον “Ιδομενέα” του Μότσαρτ στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Grattacielo από τη Νέα Υόρκη (Νοέμβριος 2021), ο Γουλιέλμος από την κωμική όπερα του Μότσαρτ “Έτσι κάνουν όλες”, την οποία ερμήνευσε σε πολλά θέατρα στην Κροατία με το σύνολο Opera Pannonica (Σεπτέμβριος 2021) και επίσης στο Ηράκλειο με το Λυρικό Θέατρο Κρήτης (Αύγουστος 2021), ο Βοσκός από την όπερα του Διονύση Παπαμήτσου, “Η Βοσκοπούλα” σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Ηράκλειο από το Λυρικό Θέατρο Κρήτης στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Κρήτη μία ιστορία 5+1 πολιτισμοί” του Δήμου Ηρακλείου (Αύγουστος 2021), ο Λεπορέλλο από τον “Ντον Τζιοβάνι” του Μότσαρτ σε μια διεθνή περιοδεία που ολοκληρώθηκε με μια παράσταση στην Ουγγαρία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σέγκεντ (Ιούνιος & Ιούλιος 2021) και αργότερα στο θέατρο KMD του Ντουμπρόβνικ (Οκτώβριος 2021), ο ρόλος του Ντον Τζιοβάνι από την ομώνυμη όπερα του Μότσαρτ στο Φεστιβάλ Όπερας της Βιέννης (2020), ο ρόλος του Εγωιστή Γίγαντα στην ομώνυμη παιδική όπερα του Ξανθούλη στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (2020), ο Ουμπέρτο από την “Υπηρέτρια Κυρία” του Περγκολέζι στο θερινό φεστιβάλ Ηρακλείου (2019) κ.λπ.

Επίσης έχει ερμηνεύσει ρεπερτόριο από ορατόριο, όπως το “Ρέκβιεμ” του Μότσαρτ στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, (Απρίλιος 2022).

Τον Ιανουάριο του 2020 συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Σόλο Τραγουδιού Lazar Jovanović στο Βελιγράδι της Σερβίας και τον Οκτώβριο του 2020 στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Lav Mirski στο Όσιγιεκ της Κροατίας και τιμήθηκε με Πρώτο και Δεύτερο Βραβείο αντίστοιχα καθώς και με ειδικά βραβεία.

Τα καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σχεδίαση θεατρικών φωτισμών και τη σκηνοθεσία. Επίσης, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Λυρικού Θεάτρου Κρήτης και ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα του δικηγόρου.

Όσον αφορά τις νομικές του σπουδές, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Ολοκλήρωσε 2 μεταπτυχιακά, ένα στη Νομική Σχολή Αθηνών και ένα στο Ινστιτούτο Δικαίου και Χρηματοοικονομικών της Νομικής Φρανκφούρτης (Άριστα) και ήταν επισκέπτης μεταπτυχιακός φοιτητής στη Νομική του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης με υποτροφία.

 

 

RADU PANTEA

 

Γεννημένος το 1974 σε οικογένεια μουσικών, ο Radu Pantea άρχισε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών, συνεχίζοντας στο Ωδείο του Λουξεμβούργου, όπου απέκτησε Ανώτερο Δίπλωμα summa cum laude το 1991. Εκεί μελέτησε επίσης εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο, μουσική δωματίου και θεωρία μουσικής. Συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο στο Παρίσι με τους Claudine Mellon και Theodore Paraskivesco, πριν αφοσιωθεί στη διεύθυνση ορχήστρας με τον Ervin Acel στο Szeged της Ουγγαρίας και από το 1996 έως το 2001 στη Βιέννη στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών με τους Leopold Hager, Ervin Acel και Yuchi Yuasa. Σπούδασε επίσης Lied με τον David Lutz και μουσική δωματίου με το Altenberg Trio. Παρακολούθησε επίσης masterclasses με καθηγητές όπως οι György Sebök, Murray Perahia, Zoltán Székely, Evgenia Tchougaeva, André Isoir, Michael Radulescu, Sándor Végh, Kurt Masur, Bernard Haitink και Zubin Mehta.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Radu Pantea ξεκίνησε την καριέρα του ως σολίστ πιάνου και συνοδός φωνής και οργάνων. Ως πιανίστας και οργανίστας, πραγματοποίησε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν. Ο Radu Pantea ασχολείται κυρίως με τη μουσική δωματίου και το Lied και έχει το προνόμιο να συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως οι Boris Pergamentschikov, Paul Florin, Γιάννης Γεωργιάδης, Isabel και Raphael Wallfish, Francesca Patanè, Sebastian Holecek, Olga Chernisheva και Warren Mok. Έχει συνοδεύσει το κουαρτέτο φωνητικών «I Vocalisti» (Ileana Cotrubaş, Julia Hamari, Alexander Badea, Ionel Pantea) σε πολλές συναυλίες, μεταξύ άλλων σε περιοδεία στη Βραζιλία.

Ως μαέστρος ο Radu Pantea έχει ρεπερτόριο επικεντρωμένο κυρίως στα μεγάλα συμφωνικά έργα και τις όπερες των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Ροσίνι, Σούμπερτ, Ντονιτσέτι, Μπρούκνερ, Βέρντι, Μπιζέ, Βάγκνερ, Πουτσίνι, Γιόχαν Στράους, Ρίτσαρντ Στράους, Ντεμπυσσύ, Μάλερ, Ραβέλ, Μπάρτοκ και Στραβίνσκι. Μεταξύ άλλων, διηύθυνε την πρεμιέρα της πρωτότυπης εκδοχής της «Carmen» του Μπιζέ στο Κλουζ (Ρουμανία), πολλές παραγωγές όπερας στο Λουξεμβούργο, την «Tosca» στη Σεούλ (Κορέα), το «Turandot» του Πουτσίνι στο Χονγκ Κονγκ και το «Tristan und Isolde» του Βάγκνερ, που έκανε πρεμιέρα στη Ρουμανία και στη Μολδαβία με καστ σχεδόν αποκλειστικά από το Λουξεμβούργο.

Ο Radu Pantea συνεργάζεται τακτικά με την Ορχήστρα της Βουδαπέστης MAV (Ουγγαρία), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κλουζ (Ρουμανία) και του Κισινάου (Μολδαβία) ως μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κάλγκαρι (Καναδάς), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Janaček Ostrava (Τσεχία), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Lvov (Ουκρανία), τη Συμφωνική Ορχήστρα Jeju (Νότια Κορέα), την Εθνική Συμφωνική του Άγιου Δομίνικου (Δομινικανή Δημοκρατία) και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τυνησίας. Συνεργάστηκε με το Ίδρυμα «Santo Domingo Sinfonia» το 2001-2002, την Όπερα της Βουδαπέστης το 2002-2004, τη Συμφωνική Ορχήστρα Jeju (Νότια Κορέα) το 2004-2006, την Όπερα του Χονγκ Κονγκ το 2006, εργάστηκε ως καθηγητής Ορχήστρας και Όπερας στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Τιμισοάρα (Ρουμανία) το 2007-2012, ενώ από το 2016 συνεργάζεται με το «Institut Supérieur de Musique de Tunis».

Από το 2010, ο Radu Pantea έχει επιστρέψει στο Λουξεμβούργο ως ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Studio d' Opéra Luxembourg» συνεργαζόμενος με ταλαντούχους νέους σολίστ σε παραγωγές όπερας, όπως οι "Cavalleria Rusticana" του Mascagni, "Die Zauberflöte" του Mozart, "Hänsel und Gretel" του Humperdinck και "Tristan and Isolde" του Wagner σε μια συμπαραγωγή μεταξύ Λουξεμβούργου, Μολδαβίας και Ρουμανίας. Συνεργάστηκε επίσης ως συνοδός με την «Competizione dell’ Opera» που πραγματοποιήθηκε το 2015 στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Από το 2018 είναι επίσης οργανίστας στο Esch, τη γενέτειρά του, στην εκκλησία «Saint Joseph», με εκκλησιαστικό όργανο Westenfelder και έχει μεγάλη δραστηριότητα στην ιερή μουσική, καθώς μεταξύ άλλων το 2019 ηγήθηκε μιας περιοδείας του συνόλου «Companhia Minaz» από το Ribeirao Preto (Βραζιλία) σε όλο το Λουξεμβούργο.

Ως δάσκαλος, μαέστρος και οργανίστας ο Radu Pantea εργάζεται από το 2017 μία φορά το εξάμηνο στη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί masterclasses και συναυλίες και οργανώνει ένα φεστιβάλ εκκλησιαστικου οργάνου και ιερής μουσικής στο Recife/Olinda, ενώ διηύθυνε, μεταξύ άλλων, το «Johannespassion» του Bach, που έκανε πρεμιέρα σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Βραζιλία το Πάσχα του 2022. Συνεργάζεται, επίσης, με το «Cité de la Culture de Tunis» και το «Institut Supérieur de Musique de Tunis» σε μια παραγωγή της «Madama Butterfly» του Πουτσίνι. Το καλοκαίρι του 2022 σύνοδευσε τους σολίστ σε μια συναυλία πριν από την πρεμιέρα του «Tristan und Isolde» του Βάγκνερ στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ.

 

 

ALEXANDER HOBBS

 

Ο Alexander Hobbs είναι ενεργός βιολιστής συναυλιών, νικητής πολλών διαγωνισμών.

Ο Alexander έχει εμφανιστεί ως σολίστ με πολλές ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένων παραστάσεων με τις Japan Classical Orchestra, NHK Philharmonic Orchestra Ensemble, Japan String Teachers Association Orchestra και την Ορχήστρα Δωματίου του Χόλιγουντ. Ως ερμηνευτής, έχει δώσει συναυλίες σε χώρους όπως το Suntory Hall, Kioi Hall και Tokyo Opera City στο Τόκιο, Walt Disney Hall στο Λος Άντζελες, Elbphilharmonie στο Αμβούργο, Teatro Olimpico στη Βιτσέντζα και Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη.

Τα βραβεία που έχει κερδίσει ο Alexander περιλαμβάνουν το δεύτερο βραβείο (το ανώτατο βραβείο) στον Διεθνή Διαγωνισμό της Οσάκα, το τρίτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού του Σικάγο, το πρώτο βραβείο στον διαγωνσιμό Redlands Bowl, το δεύτερο βραβείο στο Nationals, μαθητικό μουσικό διαγωνισμό της Ιαπωνίας, το πρώτο βραβείο στον Μουσικό Διαγωνισμό Kanagawa, καθώς και πολλά άλλα.

Διορίστηκε πρόσφατα εξάρχων της νεοϊδρυθείσας Ορχήστρας Akademie του Πανεπιστημίου Mozarteum του Σάλτσμποργκ, η οποία θα ξεκινήσει το πρόγραμμά της στο Σάλτσμπουργκ στο Mozart Woche 2023.

Ο Alexander είχε επίσης την τιμή να εμφανιστεί ως εξάρχων σε μια παράσταση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Τόκιο με τον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Myung-Whun Chung. Επιπλέον, έχει εμφανιστεί ως εξάρχων της Toho Gakuen Academy Orchestra στο Τόκιο και της YMF Debut Chamber Orchestra στο Λος Άντζελες. Άλλοι μαέστροι με τους οποίους έχει δουλέψει ο Alexander είναι οι: Esa-Pekka Salonen, Ludovic Morlot, Matthias Pintscher, Roger Kalia, Hans Graff, Paolo Bortolameolli, Edo de Waart, Hugh Wolff, Felix Mildenberger, James Conlon, Robert Spano, Markus Stenz, Valery Gergiev και Ion Marin.

Ο Alexander έχει συμμετάσχει σε masterclasses με γνωστούς καλλιτέχνες και παιδαγωγούς, μεταξύ των οποίων οι Maxim Vengerov, James Ehnes, Andras Keller, Zakhar Bron, Augustin Dumay και Michael Barenboim. Άλλοι αξιόλογοι μουσικοί, με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι οι Noah Bendix-Balgley, Gilbert Varga, Martin Beaver, Leon Spierer, Clive Greensmith, Masafumi Hori, Fabio Bidini, Scott St. John, Paul Coletti και She-e Wu.

Σε ηλικία τριών ετών, ο Alexander γράφτηκε στο Toho School of Music για παιδιά, όπου και ξεκίνησε τις επίσημες σπουδές του στο βιολί σε ηλικία πέντε ετών, υπό την καθοδήγηση του Asako Hata. Πήρε το πτυχίο του από το Colburn Conservatory of Music, όπου σπούδασε με τον Robert Lipsett. Την τρεχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ, όπου μελετά με τον Pierre Amoyal.

Φεστιβάλ Πιάνου.jpg
OPERA: Gallery
bottom of page